9 Ekim 2016 Pazar

İşini İyi Yapmak

   Kendisine ve dolayısıyla diğer insanlara saygısı olanın yapması gereken temel şeylerden biri, belki de en önemlisi işini iyi yapmaktır. Çünkü işini iyi yapmak demek, kendi yaşam mücadelesine saygı duymaktan köken alır. Kendisine saygısı olmayanın, verdiği hizmete ve diğerlerine de saygısı olmayacaktır.

İşini İyi Yapmak

Nedir işini iyi yapmak? Bir çok alanda geçerli olmakla birlikte, özellikle sosyal bilimler şemsiyesi altında hizmet veren tüm dallarda çalışan kişilerin, sürekli kendisini geliştirmeleri gerektiğini bilmek ve buna uygun biçimde yenilikleri ve gelişmeleri takip etmek, yeni uygulamalardan haberdar olmak demektir. Atmış olduğu bir önceki adımı objektif bakış açılarıyla değerlendirerek, atacağı bir sonraki adımı daha iyi atabilmek için düşünmek ve gerektiğinde hatalarıyla da yüzleşebilmek, onları kabul edebilmektir. Bazen sadece dinlemeyi bilmektir. Bütün bunlar işini sevmeyi ve insanlarla çalışmaya uygun bilimsel ve etik olgunluğa sahip olmayı gerektirir.

Ne değildir işini iyi yapmak? Sadece sınavlarda yüksek puanlar almak, isim yapmış okullarda okumak, iyi kazanıyor olmak, çok eğitime katılmış olmak, sürekli ilgiyi ve övgüyü üstünde taşımak ve hep zannettiğimiz gibi en iyisi olmaya çalışmak değildir. İşini iyi yapmak, zamanla ve birçok faktörün bir araya gelişiyle, sizi en iyi yapabilir elbette. Ancak en iyisi olmak motivasyonu, mükemmelliyetçi bir yapının parçası olma ihtimali taşımakta ve mutsuzluğu beraberinde getirmektedir.

İşini iyi yapmak hayatın tüm getirdikleri karşısında, ilk anda olmasa bile mümkün olan en kısa sürede, olabildiğince esnek ve kabullenici olmayı gerektirir. Ve hayatta büyük fırsatlar çoğu zaman, işini iyi yapan kişilerle karşılaşmış olmanın etkisiyle doğar. Şanslıysak bu karşılaşma anne ve babamız, öğretmenimiz, iş arkadaşımız veya bir akrabamızla karşılaşmamız bile olabilir. 

İhtiyacınız olduğunda, işini severek ve iyi yapmayı ilke edinmiş bir psikologla karşılaşmanızı dilerim.

Özgün Ergin
Uzman Psikolog

1 yorum:

  1. Etik değerlere son derece önem veren, tecrübeli ve aynı zamanda işini iyi yapan bir psikologla karşılaşmış olmamı büyük bir şans sayıyorum.

    YanıtlaSil