23 Ekim 2016 Pazar

Bu Evlilik Kurtarılabilir Mi?



Danışanlarımızın bizlere en sık sorduğu sorulardan biridir, “Bu evlilik kurtarılabilir mi?”.
 
Boşanma oranlarının giderek arttığı ve neredeyse her iki evlilikten birinin boşanmayla sonuçlanmaya başladığı günümüzde evliliğini sürdürebilmek için neler yapması gerektiğini soran kişilerin sayısı da buna paralel olarak artmaktadır.

Sizlere iyi haberlerim var.

Boşanmayı ilk akla gelen çözüm olarak değerlendirmeyip, bu soruyu sormanız bile evliliğinizin yeniden istenen karşılıklı doyuma ulaşması ve sorunların çözümü için yapılabilecekler açısından önemli bir aşama. Eğer çiftin her ikisi de bu soruyu soruyor ve neler yapabilecekleri konusunda destek arıyorsa bu oldukça iyiye işaret. Çünkü bu durum sorunlara ilişkin bir farkındalığın olduğunu ve çiftin çaba sarfetmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Boşanma ilk seçenek değildir.

İstenmeyen, evliliğin kötüye gittiğini gösteren veya boşanmayı düşündüren durum her ne ise, (örneğin aldatma-sadakatsizlik, iletişim sorunları, beklentilerin ve isteklerin uyuşmazlığı vb.) elbette hepsinin bir çözümü var. Gereken psikolojik desteği (çift, aile, evlilik terapisi) ve eğitimileri alan birçok çift hatalarını farkedip evliliklerini yola koymayı, eskisinden farklı bir yol izlemeyi öğrenebilmektedir. 

O güne kadar sahip oldukları işlevsel olmayan bakış açılarını değiştirmeyi ve sorunları ortaya çıkaran sürece farklı gözlerle bakabilmeyi sağlayan birçok tekniğin yardımıyla evliliklerini kurtaran sayısız çift var.

Çift Terapisi

Bu konuda ilk yapılacak şey başta sorduğumuz soruyu (Bu evlilik kurtarılabilir mi?) biraz değiştirmek olacaktır. Haklı sebeplerle bile olsa olaya dışarıdan bakan, yaşanan süreci ötekileştirme isteğini veya sorunu uzaklaştırarak ondan kaçmak istediğimizi düşündüren bu ifadeden vazgeçip, sorumuzu daha olumlu ve sorumluluk almaya hazır biçimde yeniden soralım. “Evliliğimi kurtarabilir miyim?” veya “Evliliğimizi kurtarılabilir miyiz?” 

Bunca insan bunu başarmışken, sizce de denemeye değer değil mi?



Özgün Ergin

Uzman Psikolog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder